START REFORMA ADMINISTRATIVĂ ÎN RM! Plahotniuc: Satele mai mici de 1.000 locuitori vor fi lichidate – mutăm oamenii la oraș!

gwt3q.jpg

La ora actuală Republica Moldova se confruntă cu o gravă problemă demografică. Numărul populației a scăzut dramatic în ultimii 20 de ani, în special la sate, unde au rămas în mare parte oamenii bătrîni. Din acest motiv, în acele sate îmbătrînite nu există drum asfaltat, nu există farmacii și puncte medicale, nu există școli și nici grădinițe, nu există oficiu poștal și nici măcar magazine. Din simplu motiv că nu este rentabil.

Statistica ne spune că la moment 800 de sate din Moldova au mai puțin de 1000 de locuitori. Actuala guvernare se pregătește de o amplă reformă administrativă. În acest sens, democratul Vlad Plahotniuc a pregătit o inițiativă revoluționară.

„Eu vin din lumea afacerilor, iar acolo ca să ai profit trebuie să investești banii la momentul și în locul potrivit. Avem 800 de sate cu o populație mai mică de 1000 locuitori, dar și aceștia sunt cetățenii noștri de care trebuie să am grijă. Ei la fel merită un drum mai bun, condiții de viață mai bune, magazine, școli și așa mai departe. De obicei aceste sate sunt amplasate departe de drumurile naționale. Ca să faci drum asfaltat pînă la ele trebuie milioane de euro. Dar trebuie de tras și apă și sistem de canalizare. Pentru că toți merită să aibă aceste lucruri m-am gîndit mult, am calculat și e mult mai renatbil să mut toate aceste sate în centrele raionale!

Voi face acolo blocuri mari de locuit pentru fiecare sat. De exemplu, într-un bloc cu 10 etaje, cu cîte 6 apartamente pe etaj, 3 cu trei odăi și 2 cu cîte 2 odăi, încap aproximativ 300 de oameni. Unele sate nici nu au atîțea locuitori. Și într-un bloc e mult mai puțină cheltuială să tragi apă, telefonie, lumină și sistem de canalizare. Pentru satele mai mari, voi face cîte 4 blocuri cu cîte 10 și 12 etaje”, a declarat Plahotniuc în cadrul conferinței de presă în care-și prezenta proiectul.

Întrebat cum rămîne cu pămîntul oamenilor, Plahotniuc a declarat că s-a gîndit și la acest aspect. „Fiecare bloc de locuit va avea la dispoziție cîte un autocar de 100 locuri. Au vrut oamenii să meargă să-și prelucreze pămîntul, au urcat în autocar și au mers acolo. Dar cel mai bine este să se unească în asociații agricole mari, cu sapa nu faci bani din agricultură. În fiecare centru raional voi deschide cîte o zonă economică liberă. Majoritatea vor avea de lucru, mai ales cît se vor construi aceste blocuri locative”, a răspuns Plahotniuc.

Amintim că Vlad Plahotniuc a devenit foarte activ în ultima perioadă de timp și a venit cu mai multe inițiative. Săptămîna trecută a declarat că va închide toate cazinourile din orașe, iar acum vedem această inițiativă revoluționară privind reforma administrativă.

Să se pregătească Plahotniuc pentru alegerile prezidențiale? Rămîne să vedem!

Reclame