Propunerea lui Poroşenko pentru Dodon: Ne dați Transnistria și vă dăm Bugeacul!

colaj01

Joi, 24 noiembrie, preşedintele ucrianean Petro Poroşenko va efectua o vizită la Bruxelles. Pe agenda discuţiilor, unul dintre subiecte va viza Republica Moldova. Potrivit diplomaţiei de la Kiev, Poroşenko va discuta cu diverşi lideri europeni la Bruxelles despre problema „Moldova/Transnistria”, informează Euobserver.com.

Aceleași surse diplomatice spun că Petro Poroșenko urmează să facă o propunere noului președinte ales al Republicii Moldova, Igor Dodon. Propunerea ar consta în schimbul de teritorii. Astfel, Ucraina este gata să cedeze sudul Basarabiei istorice, adică Bugeacul Republicii Moldova, iar în schimb Moldova va trebui să cedeze Ucrainei, Transnsitria. În acest sens, Poroșenko speră să primească susținerea Bruxelles-ului pentru a face acest schimb de teritorii moldovenești.

Dacă Dodon va accepta propunerea lui Poroșenko, teritoriul Republicii Moldova se va mări cu aproximativ 13 200 km pătrați și va avea ieșire la Marea Neagră! În schimb, Republica Moldova va pierde 4 163 km pătrați, adică teritoriul actual al Transnistriei și 300 000 de cetățeni. În Bugeac locuiesc însă mai mulți cetățeni, recensămîntul din 2015 arătînd cifra de 500 000.

Aparent Ucraina ar avea de pierdut din aceast schimb de teritorii, însă realitatea este că Ucraina va avea de cîștigat un număr mare de uzine, două hidrocentrale, 5000 de tancuri și alt armament greu care se află în regiunea separatistă.

Poroșenko ar urma să recunoască anexarea Crimeei de către Federația Rusă, pentru ca Putin să consfințească în ultimă instanță schimbul de teritorii dintre Moldova și Ucraina.

Reclame