Odată cu deschiderea biroului NATO la Chișinău, se schimbă și doctrina militară a Moldovei. După 500 de ani, moldovenii renunță la tactica „pământul pârjolit”!

jure.jpg

Secretarul de Stat al Ministerului Apărării, Aurel Fondos, s-a întâlnit ieri cu un grup de experţi NATO, aflaţi într-o vizită de lucru la Chişinău în perioada 29 noiembrie-1 decembrie curent, transmite oficial.md.

Potrivit unui comunicat de presă, agenda discuţiilor a cuprins subiecte referitor la colaborarea Republicii Moldova cu Alianţa Nord-Atlantică şi perspectivele de dezvoltare a acesteia, cu accent pe domeniul instruirii şi oferirea de expertiză pentru elaborarea unei noi strategii militare pentru Republica Moldova.

Doctrina militară a Moldovei nu s-a mai schimbat de pe timpul lui Ștefan Cel Mare și Sfânt. Moldovenii au rămas cu principala tactică aplicată în caz de război – tactica pământului pârjolit. „Această tactică prevedea că în caz de război, Armata Națională se retrăgea în munți, arzând toate pășunele și lanurile de grâu și alte ceriale, dar și otrăvind apele potabile, pentru a pune în dificultate dușmanul cotropitor. Dar au trecut peste 500 de ani de atunci, și este timpul de schimbat strategia, chiar dacă suntem o țară neutră, ne trebuie o strategie bună de apărare „, a declarat generalul moldovean, Ștefan Mușatin.

Toți cei prezenți la ședința de lucru au susținut schimbarea doctrinei militare a Moldovei și renunțarea la tactica „pământului pârjolit”.

Reclame