ATENȚIE LA BRAZI! Brazii naturali care se vînd în Moldova au fost aduși din regiunea Cernobîl. SUNT RADIOACTIVI!

tgh5te4y.jpg

În pețile din Republica Moldova deja au fost aduși primii brăduți naturali pentru Anul Nou. Prețul lor este în mare parte accesibil tuturor oamenilor, lucru pentru care cumpărătorii deja fac cozi ca să-i procure, și șă-și bucure copiii de sărbători. Ceea ce nu știu sărmanii oameni este proveniența acestor brazi. 

Presa din Ucraina a publicat nenumărate investigații despre contrabanda cu brazi care se face în regiunea Cernobîl. Dat fiind că în urma exploziei reactorului nuclear ce s-a produs în anul 1986 zona respectivă a rămas nepopulată, contrabandiștii au transformat-o în pepenieră unde se cresc brazi și alte plante decorative.

„Radiațiile, care încă sunt foarte periculoase pentru viață, fac ca brazii și animalele din zona respectivă să crească de două și chiar trei ori mai repede decît în mod normal. Deci crescătorii de brazi din zona Cernobîl fac venituri duble și chiar triple, dar și dictează prețurile la brazi pentru că ei își permit să vîndă brazii lor mai ieftini decît alții care cresc brazi în Moldova, de exemplu”, notează botanistul Vasile Arbore, pentru Ziarul de Gardă.

Academia de Științe a Moldovei (AȘM) face apel către toți cetățenii Republicii Moldova să fie foarte atenți de unde procură brazii. Academicienii au declarat că dacă un brad radioactiv va fi ținut în casă 30 de zile, va avea efecte neprevăzute pentru sănătatea copiilor mai ales, care nu sunt atît de rezistenți la radiații precum maturii.

Amintim că la data de 26 aprilie 1986, cel de-al patrulea reactor al Centralei Atomoelectrice din Cernobîl a explodat la 01:23 noaptea. Toți locuitori permanenți ai orașului și împrejurimilor acestuia au fost evacuați pentru că nivelul de radiație în aria respectivă devenise periculos. În urma exploziei mii de oameni și-au pierdut viața, norul radioactiv extinzîndu-se asupra unei mari părți a Continentului European. 

Reclame