Statele Unite ale Moldovei – așa ar urma să se numească Moldova dacă guvernarea va accepta Propunerea lui Năstase!

frewy.jpg

O adevărată întrecere între politicieni se dă acum la Chișinău pe marginea subiectului transnistrian. Fiecare vrea ca anume proiectul său să fie cel care în ultimă instanță va fi adoptat. Dacă să mergem pe o linie cronologică, primul proiect concret de rezolvare a problemei teritoriale a RM a fost celebrul Plan Kozak, care însă a fost refuzat de președintele de atunci, Vladimir Voronin.

Acum, după ce Dodon a propus federalizarea Moldovei, iar guvernarea a propus ca Transnistriei să-i fie acordată o autonomie după modelul Găgăuziei, și liderul Platformei DA a venit cu o propunere. Andrei Năstase spre deosebire de Dodon, propune la fel federalizarea Republicii Moldova după modelul american și crearea Statelor Unite ale Moldovei, în care Transnistria, Bălți, Orheiul și Găgăuzia să devină subiecți federali.

„Impotenții de la guvernare nu vor putea în veci rezolva problema transnistriană, a separatismului care văd că se coace la Bălți și Orhei, dar și Găgăuzia. Am discutat cu Renato Usatâi și Ilan Shor, precum și bașcanul Găgăuziei Irina Vlah și așa-numitul președinte de la Tirasol, Vadim Krasnoselki. Ei toți sunt de acord să federalizăm Moldova și să ne numim Statele Unite ale Moldovei cu capitala la Chișinău. Urmăm modelul cel mai bun, modelul SUA! Președintele federației va fi ales de popor. La fel vom interzice treptat toate partidele politice. Vom lăsa doar două, așa ca în America”,  a declarat Andrei Năstase la Jurnal TV.

Proiectul creării Statelor Unite ale Moldovei urmează să fie dezbătut în Parlament. În caz că nu este acceptat, Năstase este decis să organizeze încă un referendum și să întrebe poporul dacă dorește sau nu federalizarea țării și crearea Statelor Unite ale Moldovei (SUM).

Reclame