Agenția spațială americană, NASA, va cumpăra Aeroportul Internațional Mărculești! Află aici în ce scopuri va fi folosit

aeroport2.jpg

Aeroportul Internațional Mărculești este un aeroport din nordul Republicii Moldova fondat în anul 2004, în baza unității militare din această localitate. Este amplasat la 6 km distanță de Florești, 28 km – mun. Bălți și 150 km de capitala țării – mun. Chișinău. Aeroportul are o suprafață de 265,2 ha și era utilizat anterior pentru deservirea aeronavelor militare, din dotarea Forțelor Armate.

Aeroportul Mărculești dispune de toate condițiile de trai: apartamente la bloc, hotel cu 50 de locuri, baruri, restaurante și magazine, ateliere, grădiniță, care permit o existență și activitate autonomă. La moment Aeroport nu este funcțional, pentru că fostul premier Ion Sturza a vândut în 1998 toate avioanele pe care le deținea Republica Moldova.

Pentru a nu degrada complet, autoritățile țării au decis să scoată la vâzare aeroportul, iar primii interesați de ofertă și care au oferit cel mai bun preț au fost americanii de la NASA! Astfel, această agenție spațială americană vrea să transforme Aeroportul Mărculești în Cosmodrom.

„În prezent SUA lansează în spațiu sateliții și cosmonauții de pe cosmodromul rusesc din Baikonur, Kazahstan. Este foarte departe și implică costuri ridicate. La Mărculești, atracția gravitațională este de 2,5 ori mai mică decât în oricare alt teritoriu de pe Terra, deci lansarea rachetelor de la Mărculești va avea un cost minim. Moldova este în inima Europei, este aproape de UE, am propus autorităților de la Chișinău 1 miliard de dolari pentru a ne vinde nouă aeroportul”, se spune în comunicatul NASA.

Guvernul Republicii Moldova a declarat că va iniția discuții publice pentru a consulta populația dacă este sau nu de acord pentru ca Aeroportul Internațional Mărculești să fie vândut americanilor de la NASA pentru 1 miliard de dolari. Dacă propunerea va fi acceptată, Republica Moldova va deveni prima țară din Europa care deție un cosmodrom și va deveni poarta Europei către Univers.

Reclame