Republica Moldova ar putea reveni la imnul din anii 90′: Deșteaptă-te române!

frew

Curtea Constituțională (CC) de la Chișinău dă o nouă lovitură Kremlinului și stataliștilor pro-ruși din Republica Moldova. Ca urmare a lungilor dezbateri publice despre Imnul de Stat, dar mai ales ca o replică dată președintelui Dodon, care intenționează să semneze un decret privind trecerea la alfabetul chirilic, CC a hotărât schimbarea imnului țării!

Potrivit Curții Constituționale, actualul imn al Republicii Moldova – „Limba Noastră”, reprezintă mai mult o odă adusă limbii pe care o vorbim, însă acesta nu este un simbol care ar uni majoritatea cetățenilor moldoveni, transmite TV8.

„Din cauza la limbă, în acești 26 de ani numai probleme. Ce fel de imn, dacă moldovenii încă nu s-au decis ce limbă vorbesc, unii zic că e română, alții moldovenească, mai nou unii zic că e limbă de stat, iar alții îi zic că e limba oficială sau limba de predare. Deșteaptă-te române va fi imnul nostru! Acesta a fost imnul Republicii Democrate Moldovenești între anii 1917-1918, dar și a Republicii Moldova în perioada 1991-1994. Sub acest imn, țara noastră a înregistrat cele mai mari progrese în toate domeniile. Acest imn a răsunat la Jocurile Olimpice, când Tudor Casapu a devenit campion. Să ne deșteptăm, români! Să nu uităm cine am fost și suntem!”, se spune în hotărârea Înaltei Curți.

Titlul „Deșteaptă-te, române!” este în același timp social și național. Social, deoarece impune o permanentă stare de a asigura tranziția către o lume nouă, iar național, deoarece alătură această deșteptare tradiției istorice. Imnul conține acest sublim „acum ori niciodată”, prezent și în alte imnuri naționale, de la „paion”-ul cu care grecii au luptat la Marathon și Salamina până la „Marseilleza” Revoluției franceze.

Fracțiunea PSRM spune că va vota pentru noul imn, dacă acesta va fi scris în chilirică.

Reclame