Proiect de anvergură pentru Moldova! Canalul Prut-Nistru și o Hidrocentrală electrică!

hgukjugi

Un proiect faraonic este pe cale să înceapă în Republica Moldova!

Cu suportul Uniunii Europene și a Statelor Unite ale Americii, Guvernul de la Chișinău urmează să construiască un canal de apă care să unească râurile Prut și Nistru. Pentru asigurarea independenței energetice, pe canal va fi construită și o hidrocentrală electrică, capabilă să aprovizioneze cu curent întreaga zonă de nord a țării. Proiectul va costa circa 600 milioane de euro, bani acordați de partenerii străini și din bugetul de stat.

Canalul va avea o lungime de 140 de km. Hidrocentrala electrică va fi construită în preajma satului Petrunea, raionul Glodeni. De asemenea, canalul va avea misiunea și aprovizionarea cu apă a municipiului Bălți, raioanelor Glodeni, Fălești, Sângerei, Florești, Telenești și Șoldăneșți. În acest sens, se vor construi mai multe apeducte către fiecare din aceste centre raionale.

Premierul Pavel Filip și Ambasadorii UE și SUA, s-au arătat optimiști în ceea ce privește utilitatea canalului de apă. Pentru Uniunea Europeană, astfel de canale de apă sunt o normalitate. Mai mult, în Germania acestea sunt folosite și în calitate de autostrăzi acvatice.

Lucrările vor începe pe 1 august curent și vor dura 5 ani.

Reclame