Ultima oră! Parlamentul a votat pentru sistemul MIXT! Moldovenii vor alege 51 deputați direct, iar 50 pe liste de partid!

photo_2017-07-19_15-48-38

Epopeea votului mixt a luat sfârșit. Cu 85 de voturi, Parlamentul de la Chișinău a votat pentru trecerea la sistemul de vot mixt, adică 51 de deputați vor fi aleși de nărod prin vot direct în circumscripții electorale, iar 50 vor fi aleși pe listă de partid. Deci cei care aveau de gând să-și cumpere un loc bun pe o listă de partid, dar se speriase de uninominal, acum mai au o șansă.

Chiar dacă anterior existau voci că proiectul de lege va fi votat mâine, sau chiar săptămâna următoare, Parlamentul a decis să voteze azi.

Analiștii politici susțin că parlamentarii s-au temut de protestele care vor fi organizate mâine.

„Maia Sandu, Renato Usatîi și Năstase cu PLDM, mâine vroiau să aducă oameni în fața Parlamentului. Vă dați seama, cheltuială de bani, plătește autobuse, plătește oamenii să vină, totul s-a dus pe apa sâmbetei. Cheltuieli zădarnice. ” a declarat Viorel Cibotaru, purtătorul de cuvânt al lui Vlad Filat.

Biroul permanent al Parlamentului a decis ca de mâine deputații să iasă în vacanța mult așteptată. Majoritatea deputaților au declarat că vor merge la plaja de la Vadul lui Vodă.

Întrebați fiind de ce au votat azi, de ce s-au grăbit și nu au așteptat ziua de mâine, deputații au declarat că nu au vrut să fie din nou vorbe că votează noaptea ca hoții, așa că au votat pentru trecerea la votul mixt în plină zi.

Reclame