EXCLUSIV! Interviu cu Victor Țopa, despre Năstase, Viorel Țopa și multe altele

Mascarici

Moldova are exponenții săi peste tot în lume. Oriunde nu ai merge, pe orice continent, în orice țară, șansele să înâlnești un moldovean sunt imense. Unul din moldovenii din diasporă este și Victor Țopa, un om de afaceri stabilit în Frankfurt. Am avut foarte mari dificultăți să putem da de el pentru a-i lua acest interviu, vă invităm să îl citiți mai jos.

Dle Țopa, după cum știm ați fost condamnat în Moldova după care ați fugit în Germania. Cum v-a reușit să creați un așa imperiu în Frankfurt?

Evident că nu a fost ușor. Întâi de toate, împreună cu vărul meu Viorel Țopa am creat o companie în Germania. Viorel era președintele Băncii de Economii pe atunci, și noi am decis că putem să obținem profit din funcția lui. Astfel, compania noastră germană a luat credite de la BEM, și am încercat să privatizăm Air Moldova, ceva nu ne-a ieșit dar creditele luate de la BEM ne-au ajutat să obținem un capital foarte bun, anume de la el și ne-am început construcția afacerilor în Germania.

Foarte interesant, apropo că ați pomenit de Viorel Țopa, sunteți rude sau nu? 

Da, cu Viorel suntem veri, foarte buni prieteni și parteneri de afaceri. Apropo, Viorel este cel care mă leagă pe mine cu cei de la JurnalTV, aș putea să-i spun intermediar. Momentan, mai mult cu asta și se ocupă, ca nu prea mai face față la afaceri. Cînd am nevoie de ceva, apelez la Viorel și el face să fie tot bine.

Dle Țopa, de ce nu prea apăreți în spațiul mediatic? Este vreun motiv? 

Da, cu siguranță este, am mari probleme cu discursurile, cam greu mă descurc. Dar pentru asta și plătesc câte 5000 de euro domnilor Cheianu și Durbală, să aducă în fiecare casă câte o rază de lumină din Frankfurt. Dar când nu se descurcă trepădușii (așa îi numesc prietenește eu) finul meu Andrei le face treaba. Căci este bine să ne ajutăm între rude.

Am și o întrebare despre Andrei Năstase, finul dumneavoastră. Cum ați făcut cunoștință, care sunt relațiile actuale? 

Pe Andrei l-am observat de când era tânăr, un băiat cu mare potențial. Știam despre schemele lui de prin tinerețe și mi-am dat seama că trebuie să pun mâna pe acest băiat. El nu a fost contra, ne-am împrietenit în scurt timp, și acum, avem ce avem. La moment, relațiile s-au cam tensionat. Eu am investit foarte mult în el și în partidul lui. Câteodată mă gândesc că am greșit că l-am ales pe el, nu prea face față. Când la un protest am văzut că s-a urinat pe el, am înțeles că nu prea mai are rost să investesc bani mulți în el.

Și ce alternativă aveți? 

Am discutat deja cu Maia Sandu, conlucrarea noastră pare să fi început deja. Îmi pare o domnișoară de treabă, care poate fi ușor controlată. Prietenul meu Vlad Filat a verificat asta.

Dle Țopa, vă mulțumesc mult pentru timpul și atenția oferită. Am văzut multă sinceritate în cuvintele dumneavoastră. Sper ca cititorilor să le placă. O seară bună vă doresc! 

Mereu cu plăcere, pe curând!

Reclame