Moldovenii plecaţi din ţară care nu vor să se mai întoarcă niciodată acasă iubesc cel mai mult Republica Moldova!

diaspora, moldovenii din diaspora, maia sandu, moldovenii din italia, moldoveni in sua

Un studiu realizat de Institutul Naţional de Statistică arată că Republica Moldova e iubită cel mai mult de compatrioţii noştri care trăiesc în alte ţări şi care, pentru a folosi cuvintele lor, „nu s-ar mai întoarce niciodată în țara asta конченая”. Sociologii spun că patriotismul acestui grup de moldoveni, promovați de unii politicieni și media drept diaspora deșteptată, aşa cum se manifestă chiar ei în interviuri, pe facebook, pe odnoklassniki sau în comentari lăsate pe site-uri de știri, este absolut extraordinar şi profund dezinteresat, dat fiind că nu trimit bani acasă și nici nu au de gând să investească în ţara natală. Singurul lucru în ce mai investesc sunt propriile burți, case în care nu locuiește nimeni, garduri și mașini de lux.

„Conform cercetărilor noastre, adevăraţii patrioţi moldoveni sunt oameni care au o situaţie materială foarte bună în statele occidentale unde s-au stabilit şi care recunosc ei înşişi că nu ar mai reveni în ţară nici să-i tai”, afirmă sociologii.

„Nu ai cum să pui semnul de egalitate între aceşti autentici iubitori de ţară care nu mai vor niciodată să mai revină acasă, în Republica Moldova și proștii cum le zic ei, care stau în țară, plătesc impozite și cresc economia țării.”, au mai punctat specialiștii.

Sociologii au remarcat, de asemenea, că moldovenii plecaţi de decenii bune în străinătate au opinii extrem de pertinente despre absolut orice subiect din ţară, fie că e vorba de reîntregirea țării cu Transnistria, de situația din Chișinău sau de repararea unei dintr-un sat.

„Pur şi simplu au o altă perspectivă, mult mai clară, nu i-a furat realitatea, cum se întâmplă cu cei care trăiesc acele situaţii zi de zi. Ei, cei de peste hotare care nu au de gând să revină acasă, știu exact ce trebuie să facă Guvernul pentru ca moldovenii să revină în țară.”, se mai spune în studiu.

De asemenea, mulţi dintre ei au ajuns să uite limba română la doar câteva zile după ce au plecat din ţară în străinatate, ceea ce, spun sociologii, nu-i împedică să-şi iubească la nebunie patria.

 

 

Reclame